Levande Rollspel

Levande rollspel eller lavj som det också kallas är en hobbyverksamhet som uppkommit från de traditionella rollspelen. I traditionella rollspel antar spelarna roller i form av andra personer eller djur. Man börjar med att göra en uppdelning där man bestämmer vem som ska vara spelledare och vilka som ska vara spelare. Spelledarens uppgift är att skapa förutsättningarna för spelet genom en berättelse i vilken spelarna deltar. I traditionella rollspel, eller bordsrollspel, som det också kallas så förväntas spelarna att ”uppleva” sina rollpersoner och agera därefter. Spelledaren beskriver världen, omgivningen och sinnesuttryck åt spelarna och tar även över rollen som personer de möter i den fiktiva världen. Dessa kallas ofta spelledarpersoner och spelledaren bör ha som mål att dessa ska bete sig så naturtroget som möjligt efter hur historien utspelar sig och vad spelledaren har för avsikt med dessa personer.

Målet är att skapa en så intressant och spännande berättelse som möjligt där alla deltagare kan känna glädje, spänning och intresse över att vara delaktiga i. Rollspelen är inte någon tävling mellan deltagarna och det går inte att vinna i den traditionella innebörden av ordet utan det är snarare ett form av samarbete där spelarna ska hjälpas åt att tillsammans lösa de problem som spelledaren skapat. Det finns många olika typer av rollspel och det mest kända är nog Drakar och Demoner. I dessa spel finns det hjältar att välja mellan, vapen, rustningar och även en bok med äventyrsförslag som spelledaren kan använda sig av. Det finns även information om fiender så att spelledaren, om denne tvingas anta rollen som fiende, vet vad fienden har för vapen, rustning och HP. Strider i rollspelen sker med hjälp av tärningar där man slår med en tärning som sedan avgör om man träffar, missar eller om det rent utav blir en kritisk träff. Man kan även slå med tärningar om många andra företeelser i spelet. Så om att hitta värdesaker eller kanske rent av förföra en mö.

Rollspel kan vara svårt att sätta sig in i och det kan vara krångligt att försöka sätta sig in i den fiktiva värld som spelledaren skapat. Det kan dock vara ett roligt sätt få utlopp för sin fantasi och att för en stund träda in i rollen som hjälte och räddare av världen. Många rollspel tar spelaren tillbaka till medeltiden där hästar var det vanligaste sättet att ta sig fram och man hade yxor, svärd och sköldar som vapen. Det finns också mycket magi i dessa världar. Det finns också rymdinspirerade rollspel och mycket annat men det populära Drakar och Demoner har en stor riddarkänsla över sig.

När man skapar sin hjälte i rollspel så får man välja ras och sedan, med hjälp av tärningar så får man ge sin hjälte stats så som Hälsopoäng, styrka, utstrålning och mycket annat. I levande rollspel så blir man den karatär man vill spela, den är inte bara lite siffror nedkluddade på ett papper. Lajv kräver också mycket mer förberedelse då arrangörerna måste förbereda för spelet. Ett lajv försiggår normalt på en besämt plats som kan vara en lokal eller ett avskilt område utomhus. De sker också under en bestämd tid vilken kan skifta mellan ett par timmar till flera dagar.

Det är inte bara för arrangörerna det krävs förarbete utan även för deltagarna. De flesta lajvdeltagare tar väldigt seriöst på spelet och gör gedigna föreberedelser i form av klädsel, utsmyckning och vapen. Bilderna nedan visar hur välgjorda mångas dräkter är. Alla vapen måste vara gjorda så att de inte är någon risk för att skada sig själv eller sina motståndare. De ska vara rejält vadderade och måste godkännas av arrangören innan de får vara med i lajvet. Detta eftersom man naturligtvis inte ska skada någon på riktigt under en fiktiv strid.

I både bordsrollspel och lajv så är den vanligaste miljön medeltid med sköldar, svärd och yxor som vapen och med gamla tavernor med spel, möjd och förhoppningsvis glädjeflickor de ställen där man förlustar sig. I de traditionella rollspelen så är det inget problem att skapa den miljön men i lajv i Sverige kan det säkert vara lite mer restriktioner då man inte får servera alkohol hur som helst och glädjeflickor får man aldrig använda sig av. Det är inte heller säkert att alla typer av spel är helt okej att använda sig av då spel om pengar inte får ske hur som helst i landet. I slutna sällskap är det dock okej och om ett lajvspel räknas som ett slutet sällskap så får man antaligen spela sådant också. I synnerhet eftersom man antaligen spelar om fiktiva pengar i lajvspel och det därför inte faller under lotterilagen. Det innebär att man kan spela i stort sett alla olika typer av spel som finns listade på casinosvenska.se om man skulle vara i ett lajvspel.

Det finns också live åt det lite mer erotiska hållet som kallas vampyrlajv. Det tenderar att vara lite mer erotiskt och sker ofta inomhus på en så kallad vampyrbal. Då jag aldrig haft nöjet att vara med på något sådant så kan jag inte säga så mycket om vad som egentligen sker där. Däremot så är det så gott som alltid 18 års-gräns och alkoholfritt just för att unga personer inte ska råka hamna i situationer de inte är riktigt beredda på.

Lajv överlag är ett ganska kreativt sätt för människor att få utlopp för fantasier och drömmar. Då det säkert finns en stor risk att det kan gå överstyr är det viktigt att man har bra arrangörer och att alla deltagare är medvetna om alla regler som gäller samt att man naturligtvis också förhåller sig till dessa.