Bror Hjorth

Bror Hjorth föddes 22a april 1894 i närheten av Marma i Älvkarleby socken. Han var en svensk skulptör och målare. Han dog 21 maj 1968 i Uppsala och ligger begravd på kyrkogården vid Björklinge Kyrka i Uppsala kommun. Han anses vara en av Sveriges främsta skulptörer och målare. Som ung hade han mycket kontakt med spelmännen i Stora Dalboda där han växte upp och musiken ska ha haft stort inflytande över hans konst. Han var lärare i teckning vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm under 10 års tid från 1949 där han bland andra hade Kerstin Kjellberg-Jacobsson som elev. Efter sin studietid i Stockholm bosatte han sig i Kåbo i Uppsala och upprättade där sitt ateljéhus. Detta hus är numer känt som Bror Hjorths Hus och är ett museum.

Bror Hjorths Hus är ett gammalt konstnärshem som blivit ett museum. Det är väldigt orört och autentiskt från den tiden Bror Hjorth levde där. I ateljén i bostaden finns 250 verk bevarade och det finns gott om målningar, skulpturer och teckningar som ger en unik bild av ett spännande och rikt konstnärskap. Stora delar av hans konst är en hyllning till kärleken, musiken och livet. Han avbildade gärna nakna kroppar och hans verk Kubistisk flicka tillhör ett av de mer originella verken i svensk konst. På centralstationen i Uppsala står hans konstverk Näckens Polska. Innan konstverket fick resas så krävde Uppsala stad vissa förändringar av konstverket. Bland annat så ville man att Näckens pens skulle ändras då den enligt vissa upplevdes som erigerad. Utformningen av skulpturen, i synnerhet könsorganet, väcker än idag starka känslor.

näcken

Som en liten overifierad anekdot så påstås ett antal personer, däribland Bror Hjorths fru Margareta Hjorth, ha stått och beskådat Näckens Polska vid centralstationen i Uppsala då en av kvinnorna i gruppen ska ha utbrustit att det är märkligt att han gjort mannens könsorgan så oproportionerligt stort och att det inte finns någon man som har ett så där stort organ. Margareta ska då fnissande ha svarat, jo det finns det visst det.